top of page

Kanelbullen


I min roll som ansvarig för iittala i Sverige så var jag också involverad i produktutvecklingen och med jämna mellanrum i tid så kunde man finna mig i de finska glashyttorna. Många inspirerande minnen har jag från denna period i mitt liv och vi kommer säkert tillbaks till fler av dom. Jag vill dela med mig från ett möte med en mycket skicklig glaskonstnär vid namnet Oiva Toikka. Vi satt på kaféet på Nuutajärvi efter att ha varit i hyttan och sett in på nyheter i hans mycket framgångsrika kollektion ”Birds By Toikka”. Varsin kopp gott kaffe och en av deras hembakta kanelbullar unnade vi oss. Medans vi sitter där och småpratar så iakttar jag hur Oiva försiktigt "rullar ut" sin kanelbulle och när den utrullade delen är 10-12cm lång så rullar han ihop den till en ny, väldigt mycket mindre kanelbulle… när han skapat 6 nya väldigt små kanelbullar så tar min nyfikenhet över och jag utbrister frågande och nyfiken ”Oiva, varför gör du sådär med kanelbullen?” Jo Pelle, svarar han på sin härliga Finlandssvenska. – Nu när du ätit nästan hela din kanelbulle, vilken del av den var godast? Mittdelen svarar jag. – Du förstår Pelle, nu har jag 6 stycken mittdelar… :) För mig är det en händelse som gör sig påmind ganska ofta. Kanske bygger det på att Oiva i grund och botten är en gediget vänlig människa med fantastiska kvalitéer men framför allt så är det en minneskrok för mig i hur viktigt det är att bygga relation med andra i vår närhet. Att dela en stund bara för att vi uppskattar varandra.

Det påminner mig också om att lyckan får vi inte gratis, men vi kan ganska lätt skapa den! Ett himla gott slut på 2015 till dig. Tack för att du finns! :)

bottom of page