top of page

Högpresterare?


”Nu går det mot ljusare tider” hörde jag häromdagen - va e de för fel på vintern sade någon annan lite gnälligt. Men visst är det så! Det blir längre dagar som om ett par månader följs av värmen som smyger sig på, djur- och växtriket vaknar till, och likaså vi. Frusna nordbor... Känner du värmen och hur mycket enklare allt blir? Det här kan du också känna igen på en arbetsplats! Lek med tanken att ni är en grupp som arbetar tillsammans. Allt är i det stora hela rätt okej. Inte fantastiskt, men okej.

Du går upp på morgonen, äter din frukost och åker i väg i rimlig tid för att nästan alltid vara i tid. På plats på jobbet börjar dagen med lite kaffe, lite surf på nätet, kanske växlar du några ord med dina kollegor och vad tiden lider så har du och de andra kommit igång med era olika uppgifter. Det här tillståndet kallar jag att övervintra, vänta ut att en frisk sommarfläkt skall rycka upp mig och ge mig lite energi. Föreställ dig själv att det blir lite sommar på arbetet! Det blir ljusare, varmare och allt flyter på lite enklare. Det är en helt annan energi i gruppen! Där är samverkan och samarbete, ni uppmuntrar, hjälper och stärker varandra i både beteende och i ord. Du upptäcker att en eller ett par kollegor står lite på sin egen kant och har svårt att ta steget in i värmen. Du bjuder in dom och genom ditt beteende och din uppmuntran så kliver dom in och börjar bjuda tillbaks. Beror det här på ledarskap, medarbetare, motarbetare, dig? Du kommer att ha ditt svar på den frågan, någon annan kommer att se saker ur ett annat perspektiv. Mitt tips är att du väljer bort att peka på att ”någon eller dom borde ta tag i det” utan istället väljer att. ”Hey, jag har sett något som jag gärna skulle vilja hjälpa till att ändra på, lyssna på det här…” Nästan allt i livet är en fråga om inställning och det är lätt att glida ner i de sämre alternativen. Våra beteende styrs av en vilja att uppnå en god självkänsla, alltså att må bra. Genom att smälta in och göra mig liten så utsätter jag mig inte för risken med att det jag gör inte uppskattas eller missförstås, då kommer heller inte min självkänsla att hotas… I fotboll räcker det med ett mål för att både publik och fotbollslag skall få medgångskänslan. På en arbetsplats räcker det ofta med att man gör ett vägval – hur vill vi ha det! Det krävs mod och ödmjukhet och det är lättare än du tror – men precis som i fotboll måste någon sparka till den där bollen och sedan behöver ni hålla moment på olika sätt.

Ett framgångsrikt team eller individ är där inte av en tillfällighet. Det kostar i inställning och energi, men jägarns vad investeringen betalar tillbaks!

bottom of page