top of page

Hjälte


Är du modig och skiljer dig från den avtrubbade normen?

Vad var det för fråga och vad svarar man på den? låt mig återge en liten episod som jag mötte i förra veckan på en affärsresa – det handlar om att bry sig om andra människor och att inte vara rädd för att hamna i en situation som vi inte vet något om. I början på veckan stiger jag av tunnelbanan för att byta plattform och linje. Där är inte så speciellt många människor men vi är ändå ganska många som kliver av. Längs promenaden från perrong till perrong står två mindre barn, kanske i 8-10 års-åldern. Flickan som är den något yngre av dom två står och gråter och pojken som står bredvid försöker trösta. Dom har ryggsäckar så förmodligen är dom på väg till skolan. Vad skulle du gjort, stannat och frågat om allt var okej eller bara passerat?

Va bra, underbart! Du skulle varit där för det var faktiskt inte en enda människa som stannade till! Av anledningar som jag inte vet och låter bli att spekulera i.

Själv stannade jag till och ställde den enkla frågan om allt var okej, om jag kunde hjälpa till med något eller om dom ville låna min telefon. Barnen tittade på mig och pojken sade att allt var okej och jag såg på flickans blick att det verkade rimligt bra med henne också och säkerställde med att byta ytterligare några ord med barnen och gick sedan vidare.

Det har gnagt lite i mig att vi har börjat bli så avtrubbade att vi inte stannar upp och frågar andra människor hur saker och ting är – fastän signalerna är, som i detta fall, väldigt tydliga. Samhället har i sin utveckling knuffat oss till att inte blanda oss i av rädsla för att råka ut för obehagligheter, och många är vi som fått höra av andra att akta dig för att vara hjälpsam du kan själv råka illa ut… Nu frågar jag dig, om det här var dina barn eller du själv, hade det varit till det positiva om en vänlig människa stannat till och erbjudit sin hjälp? Du och jag är en del av samhället, det är vi som sätter normer och normaliserar – ibland får vi fråga oss hur vi vill ha det och med det välja att också vara ett föredöme! Valet är ditt, jag tror på att du väljer det rätta och att du har förmågan att läsa av situationen som råder.

Världen skulle må bra av små hjältar!

bottom of page